Principii de functionare ale fosei septice

Apele uzate si deseurile netratate rezultate in gospodarii vor infunda in scurt timp pana si cele mai poroase soluri. Fosele septice reconditioneaza apele uzate pentru a permite filtrarea apei si scurgerea ulterioara a acesteia in straturile inferioare ale solului. Ceea mai importanta functie a fosei ecologice este sa protejeze capacitatea de absorbtie a solului. Pentru a realiza lucru, fosa ecologica are urmatoarele trei functii:
Separarea deseurilor solide de cele lichide.

Cand apele uzate patrund in rezervorul fosei ecologice, rata de scurgere se micsoreaza, iar deseurile in stare solida se depun pe fundul rezervorului. Grasimea si alte solide usoare se ridica la suprafata, formand o crusta. Depunerile si crusta superioara sunt retinute, in timp ce fluid limpezit este evacuat in campul de drenaj pentru reabsorbtia in sol.


Asigurarea unui tratament biologic.
Procese naturale descompun solidele si lichidele prin actiunea unor bacterii. Descompunerea are loc in lipsa oxigenului (in conditii anaerobe). Conditiile anaerobe se mai numesc si „septice”, de unde si numele foselor.
Stocarea depunerilor si a crustei de grasimi.
Materiile solide se depun pe fundul rezervorul formand depunerile, iar crusta este de fapt un strat plutitor de solide si grasime. Depunerile si crusta sunt decompuse in timp si li se micsoreaza volumul. Regiunile cu o clima mai calda permit descompunerea completa a depunerilor, spre deosebire de cele cu temperaturi mai scazute. Din acest motiv, in general rezervoarele pompelor septice din regiuni mai calde nu trebuie golite sau curatate atat de des ca cele din regiuni mai racoroase.
Indiferent de climat, in rezervor raman reziduuri nevolatile, iar din aceasta cauza rezervorul trebuie sa fie suficient de mare pentru a capta si depozita eficient materiile solide intre doua goliri. Daca deseurile solide umplu rezervorul si patrund in sistemul de tevi de pe campul de drenaj, ele pot infunda si sufoca solul.
Grasimea rezultata in bucatarii este daunatoare functiilor fosei septice. Cea mai buna metoda de aruncare a grasimii ar fi punerea ei in recipiente vechi si aruncarea mai degraba in cosul de gunoi decat in canalizare.

Principii fundamentale de amplasare a foselor septice
• Fosele septice trebuie amplasate la cel putin 100 de metri de sursele de apa potabila, la 50 de metri de rauri sau lacuri si la 10 de metri de tevile de apa.
• Indreptati campul de drenj in directia opusa casei, cladirilor sau surselor de apa potabila.
• Mentineti campul de drenaj neumbrit, fara copaci sau tufaris.
• Lasati suficient spatiu pentru o eventuala marire a campului de drenaj, in caz ca aceasta devine necesara.
• Nu construiti alei sau parcari din beton deasupra rezervorului sau pe campul de drenaj.
• Nu utilizati niciodata o flacara sau chibrituri pentru a inspecta fosa ecologica. Gazele de canalizare pot exploda violent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu